Patellaficam

Patellaficam(=Térdkalács ficam)

Fiatalkorú ízületi megbetegedések közé sorolható. Lehet traumás eredetű (főleg nagyobb testű kutyáknál) és genetikailag örökletes, (kistestűek). Térdízületet érintő elváltozás.

Térdízület legnagyobb ízülete a szánízület, négy irányban kihorgonyzott patella alatt a combcsont mozdul el, a térdkalács, mint egy sínben csúszik ebben az árokban. Ha a térdkalács kiugrik ebből az árokból akkor beszélünk ficamról.

Okai lehetnek:

  • végtagállás hiba (X vagy O láb)
  • combnyak helytelen állása, combcsont kóros görbülete
  • árok elégtelen mélysége
  • négyfejű combizom, egyenes szalag és a sípcsont tengely szögbeli, térbeli eltérése
  • ízületi tok megnyúlása, szalag kifejlődésének hiánya, ízület lazasága
  • sípcsont kóros görbülete

Súlyosságának fokát 1-4ig soroljuk be.

1.fokú: enyhe, időszakos sántaság, térdkalács nyújtott ízületnél kiemelhető a helyéről, de elengedve azonnal visszaugrik, csontozati eltérést nem mutat.

2.fokú: még ebben a fázisban sincs állandó sántaság, gyakran spontán luxálódik, de könnyen helyre tehető, enyhe csontozati eltérések

3.fokú: gyakran állandó sántaság, térd teljes kinyújtása nem lehetséges, vagy igen fájdalmas, térdkalács reponálható, de azonnal kiugrik újra az árokból, röntgen felvételen is jól látható csontos alaki eltérések

4.fokú: folyamatosan ficamodott patella, mechanikusan már nem visszahelyezhető, térd hajlított helyzetben, terhelés alig képzelhető el, árok sekély, vagy épp, hogy domború, csontos deformitások jelentősek

Konzervatív kezelés szóba jöhet enyhe patellaficam esetén, súlyosabb esetben műtéti megoldás  szükséges. Ortopéd szakorvossal való konzultáció elengedhetetlen mind a műtéti megoldással kapcsolatban mind a konzervatív kezelés lehetőségeiről.  Mindig az oknak megfelelő műtéti technikát kell választanunk.

Fizioterápia szerepe

Preoperatívan és posztoperatívan is számos mód áll rendelkezésünkre hogy a kutya minél hamarabb teljes értékűen, sántaságmentesen használja a lábát. Fizioterápiával a rehabilitáció hossza jelentősen megrövidíthető.

Posztoperációs szakaszban a fájdalomcsökkentés, az ízületi mozgáspálya beszűkülésének, izmok sorvadásának megakadályozása a célunk.

Eszközeink

  • passzív kimozgatás
  • aktívtorna
  • masszázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük